woensdag 7 juni 2023

Stolpersteine in de gemeente MeerssenKunstenaar Gunter Demnig legt op donderdag 5 november op zeven adressen in de gemeente Meerssen in totaal 16 Stolpersteine voor burgers die in Wereldoorlog II door de Nazi’s zijn vermoord. Het leggen van de steentjes voltrekt zich tijdens zeven sobere bijeenkomsten bij de huizen in Geulle, Weert en Meerssen waar ze woonden. Daarbij gelden de regels als gevolg van covid-19 (corona).

Tentoonstelling Erfgoedhuis
Op 25 oktober opent een eenvoudige tentoonstelling in het Erfgoedhuis, Markt 50 Meerssen. Deze vertelt over het project Stolpersteine van Demnig en over momenten uit het leven van de Meerssense slachtoffers van Hitlers rassenwetten en het nazigeweld tegen verzetsmensen.

Steentjes van 10 bij 10 centimeter
Stolpersteine zijn steentjes van 10 bij10 centimeter die, van boven afgewerkt met een messing plaatje, in het plaveisel liggen. Daarin zijn onder andere naam, geboortedatum, en plaats van overlijden gestanst. De gedachte daarachter: zo lang je naam gelezen of uitgesproken wordt, ben je niet vergeten. Het idee is afkomstig van de Duitse beeldend kunstenaar Gunter Demnig. Hij komt persoonlijk naar de gemeente Meerssen om de 16 steentjes te leggen.

Korte ceremonies
Leden van fanfares, harmonieën en koren uit de dorpen zullen de korte ceremonies van twintig minuten opluisteren. Kinderen van de basisscholen en leerlingen van Stella Maris College – die lessen kregen over Stolpersteine en de burgers voor wie ze in de gemeente Meerssen gelegd worden –  zullen bloemen leggen en met zelf geschreven korte teksten een bijdrage leveren aan de ceremonies.