Het strijdtoneel van Koning WinterHet is weer lang geleden dat serieuze sneeuw en vorst onderdeel waren van onze winter. Het lijkt nu toch te gaan gebeuren: Koning Winter nadert vanuit het noorden. Onze regio vormt daarbij het strijdtoneel.

Grensgeval
De koude lucht die vanuit Rusland naar onze streek wordt gevoerd en de veel zachtere lucht in het zuiden, komen boven Zuid- Limburg met elkaar in aanraking. Dit verklaart de grote verschillen qua neerslag tussen het noorden en het zuiden van het land.
In deze regio kan zondag dan ook ijzel voorkomen met de daarbij horende gladheid. Later zal de neerslag overgaan in sneeuw en kunnen er enkele centimeters vallen.

Koude wind
De maximumtemperatuur komt na zondag niet meer boven het vriespunt uit. De wind neemt vanaf zondag in kracht toe. De combinatie van deze twee zorgt voor een gevoelstemperatuur die rond de -10 graden kan liggen. Dit is te verklaren doordat de forse wind zorgt voor verdamping van transpiratie waardoor onze huid veel kouder aanvoelt.

Koude week
Zoals de weerkaarten er nu bijliggen ziet het er naar uit dat het winterweer deze hele week gaan aanhouden. In de nachten kan het meer dan tien graden gaan vriezen. Of hierdoor ook schaatsijs gaat ontstaan is nog onzeker en hangt samen met de hoeveelheid sneeuw die gaat vallen.