Gemeenteraad wil breder onderzoek naar toekomstAls het aan de gemeenteraad van Meerssen ligt komt er een onderzoek naar een bestuurlijke samenwerking met omliggende gemeenten in het Heuvelland. Maandagavond 8 februari vergaderde de gemeenteraad over het aanbod van de provincie over een nieuw onderzoek naar de toekomst van Meerssen.

Motie van afkeuring
Burgemeester Clermonts opende de vergadering waarin ze terugkeek op de raadsvergadering van afgelopen donderdag. Tijdens die vergadering werd er een motie van afkeuring aangenomen tegen BRUG-M. “ik ben met een vervelend gevoel donderdag naar huis gegaan.” Aldus Clermonts.

‘Niet de beste, maar ook niet de slechtste’
Oppositiepartijen BRUG-M en het Origineel diende een voorstel in waarin stond dat de gemeente akkoord moest gaan met een onderzoek van de provincie naar de toekomst van de gemeente. Dit onderzoek werd aangeboden door de provincie. In dat onderzoek zouden de toekomstscenario's voor Meerssen dit jaar duidelijk moeten worden. Maar dit voorstel redde het niet.

Andere heuvellandgemeentes betrekken bij het onderzoek
De 4p’s kwamen met een andere voorstel over het onderzoek. Daarin zou volgens hen het onderzoek verbreed moeten worden waardoor er ook andere gemeentes in het heuvelland worden meegenomen in het onderzoek. “Zijn we het beste jongetje in de klas? Nee. Zijn we het slechtste jongetje in de klas? Zeker niet.” Aldus Agnes Jonkhout van coalitiepartij CDA.

'In welke film zijn we beland?'
Na een forse discussie over de kwestie werd er voor een tweede keer geschorst. Jan Gulikers van oppositiepartij BRUG-M stelde voor om de betogen van Andre Gruyters van het Origineel en Agnes Jonkhout van het CDA over te slaan en direct door te gaan naar de stemming.  Gruyters stemde in, maar Jonkhout niet. “In welke film zijn we beland?” vroeg Molling van coalitiepartij Lokaal DNA zich af.

Stemmen
Toen er gestemd werd over de voorstellen verliet Gerrit van der Bijl van BRUG-M de vergadering. De reden van zijn vertrek was niet duidelijk. Uiteindelijk ging de stemming door en werd het voorstel van de 4p's met 11 stemmen voor en 5 stemmen tegen aangenomen. Om 23:00 uur werd de vergadering afgesloten.