woensdag 7 juni 2023

Dit gebeurde er zaterdagmiddag: “mayday, mayday, mayday”Twee gewonden, schade aan auto’s, zonnepanelen en daken. Wat gebeurde er zaterdag?

16:10
Er stijgt een vrachtvliegtuig van vliegtuigmaatschappij Longtail Aviation met de bestemming New York op. Maar kort nadat het vliegtuig vertrok vanuit Maastricht Aachen Airport klonken de woorden: “mayday, mayday, mayday” vanuit de cockpit. Mayday is het in de radiotelefonie gebruikelijke signaal voor noodgevallen. Het is vergelijkbaar met het SOS in de radiotelegrafie. De term is een verbastering van het Franse "m'aidez" ("help mij"). Een motor van het vliegtuig staat in brand. Er vallen brokstukken van het vliegtuig naar beneden die terecht komen in de omgeving van de Sint Josephstraat in Meerssen. De brokstukken vallen op auto’s, zonnepanelen en daken.

Foto: Bram Houben

16:17
De hulpdiensten worden opgeroepen richting de Sint-Josephstraat. Het vliegtuig is op dat moment onderweg in de richting van vliegveld Luik. Rond 16:46 wordt door de hulpdiensten opgeschaald en wordt GRIP-1 afgekondigd. Daarmee wordt een organisatiestructuur bij de hulpdiensten opgebouwd dat wordt gebruikt bij grote incidenten. De brandweer is op dat moment bezig om de schade in kaart te brengen. Er zijn twee gewonden, een brokstuk is gevallen op het hoofd van een vrouw beland. Ze wordt afgevoerd naar het ziekenhuis. Volgens burgemeester Clermonts is ze lichtgewond. Ook een kind is gewond geraakt, die pakte een brokstuk op maar vanwege de brandende motor was het brokstuk heet.

https://vimeo.com/514697849

16:49
Er wordt een Burgernet-bericht gestuurd: “politie Meerssen verzoekt naar aanleiding van het luchtvaartongeval de brokstukken vooral te laten liggen.” Het vliegtuig is op dat moment nog steeds in de omgeving van Luik rondjes aan het vliegen. De brandweer is gelijktijdig met een hoogwerker bezig om te kijken of er nog brokstukken liggen op de daken van de huizen in de omgeving van de Sint-Josephstraat. Het vliegtuig gaat dan terug in de richting van Meerssen om de draai naar vliegveld Luik te maken en daar te landen.

18:00
Burgemeester Clermonts arriveert op de locatie waar de brokstukken neerkwamen. Ze wordt geïnformeerd over de situatie. Ook een drone team van de brandweer komt aan op de Sint-Josephstraat. “De schrik zit er hier echt in” zegt burgemeester Clermonts.

https://vimeo.com/514737784

18:43
De gemeente opent een nummer waar inwoners naartoe kunnen bellen wanneer ze metaaldelen gevonden hebben. Op sociale media verschijnen tientallen foto’s van metaaldelen die uit de lucht zijn gevallen.