zaterdag 3 juni 2023

'Vliegtuig dat motoronderdelen verloor stond vijf jaar aan de grond'Het vliegtuig dat motoronderdelen verloor boven Meerssen heeft vijf jaar aan de grond gestaan in Spanje. Dat schrijft Nieuwsblad Transport. Het vliegtuig heeft jarenlang gevlogen voor de luchtvaartorganisatie Martinair. Het vliegtuig is inmiddels weer in de lucht en is donderdag alweer geland op Maastricht Aachen Airport.

Vijf jaar aan de grond
Het vliegtuig, een Boeing 747-400, vloog jarenlang voor Martinair. Maar na enkele leasecontracten en het verhuren van het vliegtuig aan verschillende organisaties, onder andere Air Cargo Germany, werd het samen met zustervliegtuig geplaatst in luchthaven Teruel in Spanje. Teruel is een vliegveld dat met name wordt gebruikt voor het onderhoud van vliegtuigen, maar ook het stallen van vliegtuigen. De Boeing verbleef hier, volgens Nieuwsblad Transport, vijf jaar.

De Boeing 747-400F (of het zustervliegtuig) in Teruel (Foto: Aeropuerto de Teruel)

Mondkapjes uit China
In het voorjaar van 2018 werd het vliegtuig gekocht door het Wit-Russische Rubystar Airways. De 747-400 vervoerde onder andere mondkapjes uit China. Maar in november 2020 kwam daar een eind aan en werd het vliegtuig toegevoegd aan de vloot van Longtail Aviation.

Prive-vluchten
Longtail Aviation vloog vooral privé-vluchten, maar ze kondigde op hun website aan dat ze met de aankoop van de 747 nu ook vrachtvluchten gingen vliegen. In november was dat zo ver en vloog het vliegtuig haar eerste vlucht voor de organisatie.

Foto: Aeropuerto de TeruelFoto: Aeropuerto de Teruel

Onderzoek
In februari 2021 verloor het vliegtuig motoronderdelen boven Meerssen nadat een van de motoren in brand vloog. Hierbij raakte twee mensen gewond en was er schade aan auto's, daken en zonnepanelen. De Onderzoekraads voor Veiligheid heeft een onderzoek ingesteld. Het team luchtvaarttoezicht van de politie is een strafrechtelijk onderzoek gestart.