donderdag 8 juni 2023

Meerssen Papier spant kort geding aan tegen de Provincie LimburgZowel de Limburger als 1Limburg melden dat Meerssen Papier een kort geding heeft aangespannen tegen de Provincie Limburg. Meerssen Papier vindt dat de provincie hun afspraken niet nakomen. Ook wil de fabriek meer tijd krijgen om gebreken te kunnen oplossen.

Overdracht voor 1 euro
De papierfabriek is in 2018 voor een symbolisch bedrag van 1 euro aan de familie Pijsel overgedragen. Tussen de nieuwe eigenaar en de provincie werd afgesproken dat de geconstateerde gebreken van achterstallig onderhoud en verbetering van de brandveiligheid, die door de Regionale Uitvoeringsdienst Zuid-Limburg (RUD) waren geconstateerd, moesten worden opgelost. De provincie zou maximaal 4,3 miljoen euro bijdragen en het bedrijf stond garant voor de overige 6 miljoen euro.

Wel of niet de RUD
Er blijkt dat er afspraken tussen de fabriek en de provincie zijn gemaakt dat niet de RUD maar gedeputeerde staten de vergunningverlening, toezicht en handhaving zouden uitvoeren. Later blijkt echter dat de provincie deze taak weer had overgedragen aan de RUD met als gevolg dat de fabriek de gebreken zo vlug mogelijk moet oplossen. Hierdoor moet de fabriek voor langere tijd dicht zijn. Volgens Pijsel zou de fabriek er 10 jaar over mogen doen om de geconstateerde gebreken te kunnen oplossen.

Provincie “afspraken niet gemaakt”
De provincie laat 1Limburg vandaag weten dat die afspraak over de RUD in 2018 niet is gemaakt. Ze heeft de RUD mandaat gegeven, waardoor zij in naam van het provinciebestuur een besluit kan nemen. De RUD voert namens de provincie taken uit. “Het provinciebestuur heeft dan ook ingestemd met de recente stap van de RUD,” aldus de provincie. Het kort geding tegen de Provincie Limburg dient donderdag 22 april bij de rechtbank van Maastricht.