zaterdag 3 juni 2023

Directeur Meerssen Papier: 'van tienduizenden euro's spreken is echt onzin'Rolf Pijsel, de directeur van Meerssen Papier, doet voor het eerst zijn verhaal over het faillissement van de papierfabriek. Hij vertelt dat de waterschade de hoofdreden is voor de faillissementsaanvraag. Verder onthult hij dat vorig jaar Meerssen Papier al verkocht was aan een Frans bedrijf, maar die hebben zich teruggetrokken na een conflict met de provincie.

Schade van 2,5 miljoen
Pijsel: "Ik heb een schade-expert op 15 juli erbij gehaald. Die heeft ook een heel rapport geschreven en komt uit op een schade van 2,5 miljoen." De papierfabriek ligt langs de Kleine Geul. Op 16 juli overstroomde de Kleine Geul waardoor schade ontstond aan de papierfabriek. Medewerkers lieten eerder weten dat er nauwelijks tot niks verloren is gegaan. Echter bevestigen ze wel dat enkele machines schade hebben.

Provincie
"Door de perikelen met de provincie was de kans heel groot geweest dat wij voor 1 januari 2022 de business zouden staken en dat wij failliet zouden gaan." aldus Rolf Pijsel. In 2018 wil de provincie de gebouwen en grond, die in hun handen zijn, verkopen. De provincie deed dat voor een bedrag van 1 euro. Ook doet de provincie een andere toezegging. Ze investeren 4,3 miljoen euro in achterstallig onderhoud en verbetering van de brandveiligheid. Meerssen Papier zelf legde hiervoor 6 miljoen euro op tafel. De provincie sprak met Meerssen Papier af dat zij een periode van 10 jaar kregen om de veiligheidsmaatregelen en de renovatie te realiseren. Maar de provincie wijzigde deze afspraak en moesten de werkzaamheden binnen 5 jaar klaar zijn. Om dat te doen zou de fabriek een jaar dicht moeten, vertellen medewerkers. Dit wil Meerssen Papier niet omdat dan de klanten zouden weglopen met als gevolg verlies van omzet.

Directeur Rolf Pijsel

Ontbinden
"Dat sommige personeelsleden van tienduizenden euro's spreken is echt onzin. We liggen al een aantal weken stil en elke week dat je stil ligt verlies je tussen de 75 en 100 duizend euro." vertelt Pijsel. "Het faillissement is echt waterschade. Wij waren natuurlijk al bezig om Meerssen op termijn te ontbinden omdat wij niet aan de eisen van de provincie kunnen voldoen. (...) Als je al bezig bent met de ontbinding van Meerssen Papier en je krijgt een watersnood erover heen en dan 2,5 miljoen schade hebt, dat kun je nooit voor 2022 terug verdienen."

Duur
De directie van de papierfabriek wilde voor 1 januari 2022 al de fabriek ontbinden. Op die datum gaan namelijk de dwangsommen in van de provincie. De fabriek zou namelijk voor die datum aan de eisen rondom brandveiligheid en de renovatie moeten voldoen. Dat is niet gelukt omdat volgens Pijsel de provincie de afspraak over de duur van de werkzaamheden heeft gewijzigd. Eerst was tien jaar afgesproken, de provincie zou dit naar vijf jaar hebben gewijzigd.

Meerssen Papier eerder verkocht
"Het is een winstgevend bedrijf. Dat hebben we met alle medewerkers heel goed gedaan. (...) Voor een papierfabriek was het best netjes. Rond de 100.000 euro netto winst. Bij een doorstart zouden de afspraken met de provincie doorlopen, vertelt Pijsel. "Vorig jaar rond deze tijd, had ik Meerssen Papier verkocht aan een Franse partij. Die wilden zeven miljoen gaan investeren in mensen, machines, verdubbeling van productie. Ook zij zijn er niet uitgekomen met de provincie. Zij zeiden ook, terecht in mijn ogen, niet de fabriek drie, vier maanden dicht gooien. In de pers komt nog wel eens dat het over geld gaat, dat is niet het zo. Het gaat alleen maar over tijd."

Riolering
In 2019 veranderde provincie van standpunt over de riolering van Meerssen Papier. Daardoor moest er niet de begrote tien miljoen worden geïnvesteerd, maar twaalf miljoen. "Daar zijn hele discussies over ontstaan. Toen heb ik tegen de provincie gezegd: als jullie dit niet gaan betalen, want jullie zijn van standpunt veranderd, is het einde Meerssen Papier."

Vervolgstappen
"Het belangrijkste is dat het faillissement op een goede manier wordt afgerond. (...) Ik wil het op een nette manier afronden." 43 medewerkers komen op straat te staan door het faillissement. "Dat het voor de mensen als een verrassing kwam snap ik wel." vertelt Pijsel.