zaterdag 3 juni 2023

Excursies Groeve ’t Rooth en CurfsgroeveTijdens de herfstvakantie organiseert Het Limburgs Landschap twee weekenden lang publieksexcursie in Groeve ’t Rooth bij Bemelen en de Curfsgroeve tussen Berg en Meerssen. Beide groeves zijn alleen toegankelijk tijdens excursies van Het Limburgs Landschap.

Dynamisch
De diepe ligging van de mergelgroeve zorgt voor een eigen dynamiek en klimaat. Op de loodrechte mergelwanden heeft weer en wind vrij spel. Regelmatig vallen brokken steen met denderend geraas naar beneden in de groeve. De zon speelt weer een heel andere rol. Door de diepe ligging is de instraling intens en wordt de warmte lang vastgehouden. In de schaduwrijke boshellingen heerst juist een koel en vochtig klimaat.

Rijke natuur
Om deze rijke natuur in stand te houden en er voor te zorgen dat de groeve niet dichtgroeit met bos, lopen er Nederlandse landgeiten en Koniks. Door hun graasgedrag houden ze de struik- en bosvorming binnen de perken. Na de mergelafgraving zijn de groeves uitgegroeid tot een uniek gebied, waar voor Nederland zeldzame planten- en diersoorten zich bijzonder goed hebben ontwikkeld. De geelbuikvuurpad is daar het bekendste voorbeeld van. Flora en fauna krijgen dan ook alle ruimte om zich op een natuurlijke manier te ontwikkelen.

Welkom, maar wel verplicht aanmelden
In de weekenden van 16-17 en 23-24 oktober organiseert Het Limburgs Landschap excursies in Groeve ’t Rooth en de Curfsgroeve. Alle excursies starten om 10.00 uur en zijn alleen geschikt voor personen die goed ter been zijn. Aanmelden is verplicht via www.limburgs-landschap.nl/kalender . Let op: vol=vol; op de ticket staat ook de routebeschrijving.

Foto: het Limburgs Landschap Henk Heijligers