woensdag 7 juni 2023

Dit was het Meerssense coronanieuws van 2021Al bijna twee jaar wordt het dagelijks leven ontwricht door de coronacrisis. Een pandemie die in 2021 een grote invloed had op onze levens. In dit jaaroverzicht blikken we terug op een jaar met vaccinaties, een avondklok en het coronatoegangsbewijs.

Eerste vaccinatie
Burgemeester Clermonts sprak tijdens de nieuwjaarstoespraak van 2020 over de vaccins. "Ik hoop van ganser harte dat de vaccinaties die nu gaan beginnen, ons weer terugbrengen in de normale wereld, in de normale werkelijkheid." Eind januari werden de eerste vaccinaties aan ouderen in verzorgingstehuis Beukeloord gegeven.

https://youtu.be/9gB_ytINMAI

Avondklok
Op 23 januari om 21:00 uur was het zover. De veelbesproken avondklok werd ingevoerd. Van 21:00 uur tot 04:30 uur was het verplicht om binnen te blijven. Dit leidde tot lege straten in onze gemeente. Hoewel de avondklok in eerste instantie tot 9 februari zou gelden, werd de maatregel verlengd. Vanaf 31 maart mocht iedereen nog een uurtje langer buiten blijven; toen was er een avondklok van 22:00 uur tot 04:30 uur. Uiteindelijk was 28 april de dag waarop de avondklok werd afgeschaft.

Heropening horeca
Niet alleen de avondklok werd op 28 april afgeschaft, ook de horeca mocht op die dag weer open. Half oktober moest de horeca vanwege de verscherpte coronamaatregelen de deuren sluiten. In die zes maanden dat de horeca gesloten was, zijn er veel creatieve ideeën ontstaan met betrekking tot bezorgen en afhalen. Horecaeigenaren en gasten stonden te springen om weer het terras op te mogen. De terrassen mochten open van 12:00 uur tot 18:00 uur.

Corona-uitbraak Beukeloord
In de zomer en herfst leek het goed te gaan. De horeca mocht open, evenementen werden weer toegestaan en zelfs de anderhalve meter maatregel verdween. Er was alleen één voorwaarde: een coronatoegangsbewijs. Zo werd er op 2 oktober, geheel volgens de regels, een seniorenmiddag georganiseerd. Verschillende mensen zijn daar besmet geraakt. Vermoedelijk is er daardoor een corona-uitbraak ontstaan bij zorgcentrum Beukeloord. Ongeveer tien bewoners raakten daar besmet. Het verzorgingstehuis nam daarom maatregelen. Drie afdelingen en het restaurant werden gesloten en alle bewoners en medewerkers moesten worden getest.

Quarantaine
Ook de basisscholen werden zwaar getroffen. Basisschool de Lindegaerd en Franciscus gingen volledig dicht vanwege het oplopend aantal coronabesmettingen binnen de school. Dat was ook het geval bij het Stella Maris College. Bij andere scholen gaan klassen in quarantaine.