woensdag 7 juni 2023

Ontdek Meerssen #1: Hoe Meerssen berucht werd vanwege een bendeDe beruchte Meerssener Bende houdt tussen 1796 en 1798 de gemeente Meerssen in haar greep. Het was onderdeel van de landelijke ‘Grote Nederlandse Bende’ die tal van overvallen op haar naam had staan. De Meerssense tak was goed georganiseerd. Het bestond uit verspieders, informanten, helers, herbergiers en beschermers. De Bende zou bestaan uit ongeveer 55 leden. Elf daarvan zouden in Meerssen wonen. De bende heeft 25 grote overvallen gepleegd. De meeste overvallen vonden niet in de omgeving van Meerssen plaats maar in het Rijnland of over de grens rondom de regio Aachen.

Luister het volledige verhaal:

https://open.spotify.com/show/0yXkyuUNtfS5C4FSVZopcf?si=5370c88156524209

Over de podcast
In de podcast Ontdek Meerssen verhalen over de Meerssense geschiedenis. Iedere aflevering een kort verhaal over een bepaald onderwerp in de Meerssense geschiedenis. Dit in het kader van 40 jaar herindeling. Op 1 januari 1982 herindeelde de gemeente Bunde, Geulle, Ulestraten en Meerssen tot één gemeente Meerssen.

Verhaal gebaseerd op het boek Meerssen, impressies van het rijke verleden van een jonge gemeente en In de armen van Maas, Geul en Watervalderbeek.