woensdag 7 juni 2023

Historisch Meerssen: tekorten dichten met bomentaksBurgemeester Alberigs van Geulle maakt op 1 november 1818 een nieuwe regeling bekend. Dat doet hij door het te plakken op de hoofddeur van de kerk. Daarin wordt medegedeeld dat er voortaan, ter betaling van schulden, belasting wordt geheven op alle bomen die stonden op gemeentegronden. De bomen werden geteld en gemeten om vervolgens ze in te delen in drie of vier belastingklassen. Geullenaren waren verplicht om hun eigen bomen te markeren met rode of zwarte olieverf. De ongemerkte bomen werden beschouwd als gemeentebezit. 

https://youtu.be/oXKGzNfUbAs

Over Historisch Meerssen
In Historisch Meerssen verhalen over de lokale geschiedenis. Iedere aflevering een verhaal over een bepaald onderwerp in de Meerssense geschiedenis. Dit in het kader van 40 jaar herindeling. Op 1 januari 1982 herindeelde de gemeente Bunde, Geulle, Ulestraten en Meerssen tot één gemeente Meerssen.

Verhaal gebaseerd op het boek Meerssen, impressies van het rijke verleden van een jonge gemeente en In de armen van Maas, Geul en Watervalderbeek.