woensdag 7 juni 2023

Pastoor van Galen niet blij met uitspraak over toekomst kerk RothemPastoor van Galen is onaangenaam verrast met de uitspraak over de toekomst van de kerk van Rothem in het programma Uitgelicht dat Meer Vandaag onlangs uitzond. De in Rothem wonende van Beekum gaf daar in aan dat de kerk aan de eredienst zou worden onttrokken en wellicht een maatschappelijke functie kan gaan vervullen.

Meedenken
De pastoor vindt het goed dat de gemeenschap meedenkt over de toekomst maar geeft tevens aan dat de kerk van Rothem er het best voorstaat in vergelijking met de twee andere kerken in de parochie. Verder is hij van mening dat uitspraken in de media niet bijdrage tot correcte beeldvorming en is het niet de parochie die gaat over het onttrekken van de erediensten aan de kerken : "Elke uitspraak schept een onjuist beeld. In een gemeenschap zijn er een aantal zaken welke voor eigen identiteitsbeleving van belang zijn. Het is ook uiteindelijk het Bisdom die een besluit moet nemen als het gaat over het sluiten van de kerk als plek voor de erediensten", aldus van Galen.

Andere kerken
Al enige tijd is er discussie over de toekomst van kerkgebouwen in Meerssen. Zo werd er enkele jaren geleden het idee geopperd om de Sint Jozefkerk in Meerssen om te bouwen tot een gemeenschapsgebouw. Meer recent ontstond er een vergelijkbaar plan voor de Sint Agneskerk van Bunde. Kerken hebben steeds meer te maken met leegloop en de stook- en onderhoudskosten lopen op waardoor het open houden als kerk steeds moeilijker wordt.