woensdag 7 juni 2023

Subsidie en gratis plantjes voor het wippen van tegels?Milieudefensie Meerssen gaat in gesprek met de gemeente Meerssen om te komen tot een subsidieverstrekking en het krijgen van gratis plantjes voor mensen die een aantal stoeptegels voor hun huis verwijderen om op die plek plantjes in te zetten. Het zogenoemde tegelwippen.

Steen vervangen door groen
Milieudefensie schrijft in hun bericht: “Onze leefomgeving verandert in een snel tempo. Plant- en diersoorten verdwijnen en levende systemen raken verstoord. We hebben in Meerssen aan den lijve ondervonden wat wateroverlast doet. Veel regenwater spoelt meteen weg door de verharding van straten en tuinen.  Daarom helpt elke vierkante meter steen die wordt vervangen door groen. Het water kan weer in de bodem zakken, de temperatuur buiten wordt getemperd, fijnstof wordt afgevangen, insecten, amfibieën, vogels en kleine dieren vinden weer een leefgebied, het bodemleven verbetert en mensen voelen zich prettiger en gezonder.”

Steeds meer gemeenten
Het helpt volgens Milieudefensie al als er enkele tegels uit de stoep verwijderd worden en daar plantjes ingezet worden. Zij noemen als plantjes: “stokroos, klimop, afrikaantjes vrouwenmantel of een klimroos.” Volgens Milieudefensie zijn er steeds meer gemeenten die subsidie geven om tegels te wippen en stellen planten beschikbaar. Milieudefensie Meerssen gaat hierover met de Gemeente in gesprek.

Foto: Milieudefensie Meerssen