woensdag 31 mei 2023

Dit zijn opties voor de nieuwe coalitiesLokaal DNA is aan zet voor het maken van een nieuwe coalitie. De partij heeft verschillende opties tot het komen van een meerderheid. Dit zijn de mogelijkheden.

Bekijk deze video waarin wordt uitgelegd hoe een coalitie wordt gevormd:

https://youtu.be/YWBThrHfZs4

Doorgaan met de huidige coalitie
Een doorstart van de coalitie tussen Lokaal DNA, CDA en KIJK!!! ligt voor de hand. De partijen komen samen uit op elf zetels. Hetzelfde aantal dat ze in de oude raad hadden. Maar of alle partijen dit willen is nog niet duidelijk.

Samen met BRUG-M
Een coalitie van Lokaal DNA en BRUG-M samen is ook al een ruime meerderheid. Samen komen de partijen uit op twaalf zetels. De partijen die beide winst boekten verschillen over de thema's herindeling en bestuurskracht. "BRUG-M is er iets explicieter over het thema herindeling", zegt lijsttrekker Jan Gulikers van BRUG-M. Gulikers ziet geen grote verschillen op het gebied van herindeling. Maar Bjorn Molling laat weten dat herindeling een 'breekpunt' is. De partij gaat niet in een coalitie waar een herindeling op de agenda staat.

De rol van Het Origineel
Wat de rol van het Origineel gaat worden is nog onduidelijk. De partij verloor één van de twee zetels. Het is mogelijk dat Het Origineel wordt toegevoegd aan de coalitie van Lokaal DNA, CDA en KIJK!!!. De verschillen tussen de partijen zijn niet groot.

Luister ook naar de podcast De Staat van de Raad met daarin meer over de eventuele coalities:

https://open.spotify.com/episode/0Sx3MO4YxLn8a6utX2KFUQ?si=f8e6b30197844694