College blij met uitbreiding schaderegeling watersnoodHet college van burgemeester en wethouders is blij dat de Wet tegemoetkoming schade bij rampen (Wts) wordt uitgebreid. De Tweede Kamer besloot dinsdag, door middel van een motie, dat de Wts ook van toepassing is als verzekeraars hebben uitgekeerd maar het uitgekeerde bedrag lager was dan de Wts-uitkering van 90 procent van de schade. 

Gevolgen onduidelijk
De motie van PvdA, CDA, SP en de Partij voor de Dieren werd gesteund door alle oppositiepartijen. Daarnaast stemden de coalitiepartijen CDA en de Christenunie voor, VVD en D66 waren tegen. Verantwoordelijk minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgöz-Zegerius (VVD) had de motie ontraden. Volgens Yesilgöz zijn de precieze gevolgen van de motie onduidelijk.

Brandbrief
Voorheen werd alleen niet-verzekerde schade vergoedt. Maar veel gedupeerden bleven met grote schadeposten zitten. Het gemeentebestuur stuurde een brandbrief aan de Tweede Kamer, daarin riep het college op om de Wts te verruimen. Door het besluit van de Tweede Kamer is dat gelukt.

Ook kwamen gedupeerden van de watersnood in actie. Zij waren het niet eens met de schaderegeling:

https://youtu.be/8BkGReVuMs8