Meerderheid Limburgs Parlement: MAA blijft onder voorwaarden openEen meerderheid van het Limburgs Parlement wil dat vliegveld Maastricht Aachen Airport open blijft. Dat gebeurt wel onder een aantal voorwaarden. Zo moet het aantal omwonenden dat veel overlast ervaart gestaag omlaag. De VVD diende tijdens de Statenvergadering van 3 juni een bindend voorstel in om de luchthaven onder bepaalde voorwaarden open te houden. Het voorstel kreeg steun van het CDA, PVV, SVL en Lokaal-Limburg. Samen hebben deze partijen 26 van de 47 zetels in de Provinciale Staten. Over het voorstel moet nog gestemd worden, maar het is vrijwel zeker dat er een meerderheid voor is.

Overlast
Een van de belangrijkste voorwaarden is het verlagen van het aantal omwonenden dat ernstige overlast heeft van het vliegveld. De partijen willen dat er per 1 januari 2030 maximaal 5250 omwonenden ernstige overlast ervaren. Het maximum was daarvoor 5600. Per 1 januari 2035 moet dat aantal dalen naar maximaal 4200 omwonenden.

Bijdrage
In het aangepaste voorstel worden ook andere voorwaarden genoemd. Zo moet er een fonds komen om de overlast van de luchthaven te beperken. Het Rijk, de provincie, omliggende gemeenten en het bedrijfsleven zouden geld moeten bijdragen. De provincie steekt er minimaal 8,75 miljoen euro in.

Miljoenenlening
Ook willen de partijen dat de provincie niet langer de enige aandeelhouder is van MAA. Verder zou er een overeenkomst moeten komen met een 'omgevingsbewuste samenwerkingspartner', aldus het voorstel. De partijen gaan ook akkoord met een 30-jarige lening van 35 miljoen euro voor de aanleg van een nieuwe start- en landingsbaan.