woensdag 7 juni 2023

Charles Eyck herleeft in MeerssenIn kunsthuis Meerssen is een expositie te zien over de bekende kunstenaar Charles Eyck. Het is dit jaar 125 jaar geleden dat de kunstenaar werd geboren in Meerssen. De expositie is bedoeld als eerbetoon aan Eyck. Het Kunsthuis is gratis toegankelijk.

Geboortehuis
Charles Eyck is geboren in Meerssen. Zijn ouderlijk huis staat nog steeds aan de Kuileneinderstraat naast de Synagoge. Een plaquette aan de gevel herinnert daar nog aan. Eyck was een veelzijdig kunstenaar die niet alleen schilderde, maar ook beelden maakte. Ook de kerk van Meerssen West bevat diverse werken van hem waaronder een grote muurschildering.

Bruikleen
Omdat de werken van Eyck verspreid zijn geraakt onder andere particulieren, is het Kunsthuis op zoek gegaan naar kunstwerken. Diverse eigenaren hebben kunstwerken ter beschikking gesteld voor de expositie. Ook de gemeente heeft hier aan een bijdrage kunnen leveren. Op deze manier is een veelzijdige tentoonstelling tot stand gekomen. Het kunsthuis is iedere week geopend van donderdag tot en met zondag van 13:00 tot 17:00 uur. De locatie is de Beekstraat in het voormalig politiebureau.

Graf Charles Eyck
In het bijzijn wethouder Wim Kemp, een aantal leden van het bestuur van het kunsthuis en enkele kleinkinderen van Charles Eyck hebben zij een bloemstuk gelegd op het graf van Charles Eyck.