donderdag 8 juni 2023

Nog geen problemen in Meerssen door vol stroomnetwerkDoor het volle stroomnetwerk in Limburg zijn er vooralsnog geen problemen ontstaan in Meerssen. De huidige bouwplannen kunnen volgens netwerkbeheerder Enexis doorgaan, laat het college van burgemeester en wethouders weten in een brief aan de gemeenteraad. Ook kleinere projecten, zoals het aanleggen van zonnedaken en het plaatsen van laadpalen voor elektrische auto's kunnen doorgaan. "Wij houden de ontwikkelingen de komende periode nauwlettend in de gaten", schrijft het demissionaire college in een brief.

Vol hoogspanningsnet
Onlangs kondige netbeheerder TenneT aan dat er een voorlopige stop komt voor nieuwe bedrijven die een aansluiting willen op het elektriciteitsnet. Ook bedrijven die elektriciteit opwekken worden voorlopig niet aangesloten. Ook bestaande bedrijven worden geweigerd als ze een zwaardere aansluiting willen. De reden is dat er geen ruimte meer is op het hoogspanningsnet. Dit zit vol door de steeds groter wordende vraag naar stroom.

Hulp
Voor huishoudens en andere bedrijven heeft de stop nog geen gevolgen. De Regionale Energie Strategie (RES) Zuid-Limburg, waar Meerssen ook onderdeel van uitmaakt, heeft samen met de provincie Limburg, Brabant en andere RES-organisaties een brief gestuurd naar Minister Rob Jetten (Klimaat en Energie). In de brief wordt hulp gevraagd aan het Rijk.