woensdag 7 juni 2023

Plan voor vier nieuwe regenwaterbuffers in Meerssen en UlestratenHet waterschap en de gemeente zijn van plan om vier nieuwe buffers aan te leggen. Daarnaast willen ze drie nieuwe dammen vergroten in Waterval. De werkzaamheden staan gepland in de winter van 2022/2023. Afgelopen week werden ook al werkzaamheden afgerond. Op 29 juni werd de dynamische sturing van de Watervalderbeek in gebruik genomen.

https://youtu.be/Cf-uJbGxmAg

Centrum Meerssen
De vier nieuwe buffers komen aan de Visweg in Humcoven, Molenweg in Meerssen, Wijngaardsberg en Daniëlssteeg in Ulestraten. Op 14 juli wordt in gemeenschapshuis d'n Huppel in Ulestraten de plannen gepresenteerd. Via de waterbuffers hoopt het waterschap en de gemeente water bovenstrooms het centrum van Meerssen vast te houden. Op die manier wordt wateroverlast in datzelfde gebied verkleint.

Automatisch
De Watervalderbeek is een van de knelpunten bij wateroverlast. Door hevige regenval kan de beek veranderen in een snelstromende rivier. Bij de Visweg in Meerssen staat ook een waterbuffer, voorheen liep die 24 uur na een bui leeg om nieuw regenwater op te vangen. Nu zijn er waterpunten geplaatst langs de beek en wordt automatisch bepaald hoeveel water in de buffer wordt opgevangen. Op die manier kan er zowel bij veel regen als bij droogte water worden opgevangen.