woensdag 7 juni 2023

Museum schuilen in Maastricht geopendZondag 21 augustus is het Schuilkeldermuseum weer geopend. Dit museum bevindt zich onder in de eeuwenoude kazematten van Maastricht, op een plek waar ook daadwerkelijk werd geschuild en schuilervaringen zijn vastgelegd. Maastricht heeft een rijke geschiedenis van schuilen en voorbereiding op onzekere tijden, van de Middeleeuwen tot de Koude Oorlog.

Koude Oorlog
De Koude Oorlog was een periode van gewapende vrede tussen de communistische en de kapitalistische wereld in de tweede helft van de 20e eeuw. Het kapitalistische westerse blok werd geleid door de Verenigde Staten (VS). De communisten stonden voornamelijk onder leiding van de Sovjet-Unie (USSR), of waren verbonden met communistisch China. In oktober wordt de 60jaar- Cubacrisis ook in het museum herdacht.

Vrijwilligers aanwezig
In het museum vindt u in de vitrines herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog en de Koude Oorlog. Er zijn vrijwilligers aanwezig, die u de weg wijzen. Uniek is dat het museum verscholen ligt onder een woonwijk. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vluchtten de bewoners ook via zelf gegraven gaten in hun kelders, naar beneden, naar de Schuilkelder. De toegang is gratis. Opening van 14.00u-16.00u.