donderdag 8 juni 2023

Meerssen moet nog 19 statushouders huisvesten: nog geen noodopvangDe gemeente Meerssen moet voor het einde van het jaar nog 19 statushouders huisvesten. Volgens burgemeester Mirjam Clermons gaat deze doelstelling lukken. Woningcorporatie Wonen Meerssen, die voornamelijk statushouders huisvest, heeft toegezegd dat voor het einde van het jaar 19 woningen voor statushouders beschikbaar zijn. Maar de mogelijkheid bestaat dat de gemeente nog meer statushouders moet huisvesten vanwege de problemen rondom de opvang in heel Nederland.

Verschil tussen statushouder en asielzoeker
Als een asielzoeker Nederland binnenkomt, dient deze zich melden in Ter Apel. Daar kan hij een asielprocedure aanvragen. Als de asielzoeker door deze procedure heen is, kan die vervolgens wel of geen verblijfsvergunning krijgen. Een asielzoeker met een verblijfsvergunning mag vijf jaar in Nederland verblijven en wordt dan een statushouder. Dat betekent dat de statushouder in Nederland mag werken en een woning toegewezen krijgt. Het Rijk verplicht gemeenten ieder jaar een bepaald aantal statushouders te huisvesten. In Meerssen zijn dat er dit jaar nog 19.

In deze video wordt het verschil uitgelegd tussen een asielzoeker en een statushouder. (Tekst gaat onder video verder)

https://youtu.be/bOEql3zAS88

Crisisnoodopvang
Op dit moment is er niet genoeg doorstroom van statushouders door een tekort aan woningen. Hierdoor raakt aanmeldcentrum Ter Apel overvol. Het kabinet heeft daarom een plan gemaakt om dit probleem op te lossen. Zo willen ze voor het einde van het jaar 20.000 statushouders huisvesten. Daarnaast komen er extra crisisnoodopvang locaties voor asielzoekers. Tot 1 oktober moest iedere veiligheidsregio al 225 opvangplekken voor deze groep regelen. Nu komen daar bovenop nog eens 225 opvangplekken extra bij. Dit keer tot 1 januari.

Cijfers:
- In Meerssen zijn al 11 statushouders gehuisvest
- Er moeten dit jaar nog zeker 19 statushouders een woning krijgen
- Op dit moment zijn er 78 Oekraïense vluchtelingen opgevangen
- 50 Oekraïners verblijven in de voormalige basisschool De Gansbeek
- 22 Oekraïners worden opgevangen op andere locaties in Meerssen
- 6 Oekraïners worden door particulieren opgevangen

Gesprekken
Waar de extra crisisnoodopvang komt, is nog niet duidelijk. "Op dit moment lopen de gesprekken over de eerste 225 plekken. Daar wordt gekeken of die verlengd kunnen worden van 1 oktober tot 1 januari. De veiligheidsregio is nu aan het kijken of er nog locaties zijn waar nog eens 225 mensen geplaatst kunnen worden", vertelt de burgemeester. Het worden volgens Clermonts twee locaties van om en nabij de 100 mensen.

Oekraïne
Een crisisnoodopvang is er in Meerssen niet. "We hebben wel Oekraïners. Dat zijn vluchtelingen uit Europa. Die mogen hier werken en wonen", vertelt Clermonts. Na de oorlog dienen de inwoners uit Oekraïne terug te keren naar hun land. Op het moment dat er een opvang in Meerssen komt worden de inwoners als eerste geïnformeerd, aldus de burgemeester.

https://youtu.be/c03X8-iK4h8