Stijgende energieprijzen bij verenigingen en stichtingen: 'Bijna vervijfvoudigd'De energiecrisis en de gevolgen daarvan zijn ook merkbaar bij verenigingen en stichtingen in Meerssen. Gemeenschapshuis de Stip in Meerssen krijgt vanaf 2022 een variabel contract met als gevolg torenhoge energieprijzen. Het bestuur van de Sint-Martinuskerk in Geulle aan de Maas maakt zich eveneens zorgen over volgend jaar. Dan loopt het vast energiecontract af en dan stijgen ook daar de prijzen. De gemeente is gevraagd om een reactie, maar die wacht eerst Prinsjesdag af.

https://youtu.be/V6W3a2F3K3E

Vervijfvoudigd
Het bestuur van De Stip heeft dubbel pech. De energiemaatschappij van het gemeenschapshuis is failliet verklaard. "Met als gevolg dat je geen vast contract meer kunt afsluiten. Dit betekent dat onze maandelijkse voorschotnota bijna vervijfvoudigd wordt", aldus de penningmeester Mathias Bours. Bours is van mening dat er iets moet gebeuren. "Als we niks zouden doen. Zou het kunnen betekenen dat we uitstel van betaling moeten aanvragen en moeten we het gemeenschapshuis sluiten."

Vrezen
Het kerkbestuur van de Sint-Martinuskerk in Geulle hebben voor dit jaar nog een vast contract. Dit houdt in dat de prijzen eerder zijn vastgesteld. In 2023 loopt dit contract af. Dit zou betekenen dat ook daar de prijzen enorm gaan stijgen.

BC Dunatos
Basketbalclub Dunatos laat weten dat de prijsstijging op dit moment nog meevalt aangezien er alleen huur betaald wordt voor het gebruik van de sporthal Marsana. Wel verwacht de club dat het huurtarief vanaf januari met 7,5 procent zal stijgen. Dunatos probeert de contributies voor leden niet te verhogen, 'maar wanneer de huur verder stijgt zullen we dat toch moeten overwegen', laat de club weten.

Zonnepanelen verzachten enigszins de pijn
RKUVC heeft geïnvesteerd in zonnepanelen. Dat drukt enigszins de hoge kosten. Maar ook bij de Ulestratense club houden ze hun hart vast. "Alles gaat omhoog. Dus dat heeft zeker ook impact op de voetbalclub." De voetbalclub hoopt dat de gemeente gaat meedenken om deze hoge kosten de kop in te drukken.

Reactie gemeente
De gemeente laat in een reactie weten zich ook zorgen te maken over de stijgende energieprijzen: "We beseffen ons terdege dat dit ook onze verenigingen en accommodaties raakt." De gemeente gaat ervan uit dat de regering actie onderneemt. "Wij zijn dan ook in afwachting van de maatregelen die naar verwachting op Prinsjesdag bekend worden gemaakt."