woensdag 7 juni 2023

Proef met kroonringen voor afvalzakken van startDe gemeente gaat starten met een proefproject om afval dat op straat of in de natuur terecht komt tegen te gaan. Dit gaat de gemeente doen met zogenaamde kroonringen aan lantaarnpalen. Aan deze kroonringen kunnen bewoners de PMD zakken ophangen, zodat ze niet wegwaaien. Het proefproject vindt plaats in een gedeelte van de Pastoorsbuurt in Meerssen. Maandag 26 september geeft wethouder van Milieu, Vanessa de Rond (KIJK!!!), de aftrap van dit proefproject. Samen met de medewerkers van de MTB hangt ze de eerste kroonringen op. Dit gaat gebeuren om 15:00 uur bij het veldje aan de Pastoor J. Aussemsstraat in Meerssen.

Straten
Het gebied wordt begrensd door de Pastoor A. Somyasingel en de Pastoor M. Sterckenstraat. Alle straten binnen dit gebied doen mee aan de pilot. In totaal gaat de gemeente ongeveer 70 kroonringen ophangen. Aan één kroonring kunnen meerdere Plastic, Metaal en Drankkartons (PMD) zakken hangen.

Keuze voor de proef straten
De beslissing om het proefproject in deze straten te starten is in overleg gegaan met Stichting Duurzaam Meerssen. "Deze buurt biedt een goede mix van huur- en koopwoningen en laag- en hoogbouw. MTB en afvalinzamelaar Stadsbeheer Maastricht zijn bij de keuze voor de buurt betrokken", aldus de gemeente.

Na de proef
Deze proef is tot stand gekomen door een aangenomen voorstel van partij Lokaal DNA. Het gaat om een proef van een half jaar. Daarna gaat gekeken worden of de kroonringen inderdaad de oplossing zijn voor rondslingerende PMD-zakken, kapotscheurende zakken en zwerfafval dat hierdoor ontstaat. Aan de hand van de ervaringen beslist het college van burgemeester en wethouders of de kroonringen ook in de rest van de gemeente ingezet gaan worden.