woensdag 7 juni 2023

Waterschaderegeling voor ondernemers van startEr komt ook een schaderegeling voor bedrijven na de overstromingen in juli vorig jaar. Ondernemers kunnen vanaf maandag 24 oktober een aanvraag indienen. In totaal kunnen bedrijven een tegemoetkoming ontvangen van maximaal 30 procent voor het geleden omzetverlies. In totaal is er door het Rijk 21 miljoen euro vrijgemaakt om ondernemers te compenseren.

Omzetverlies
Bedrijven komen voor de schaderegeling in aanmerking als er tussen het derde kwartaal van 2021 en het eerste kwartaal van 2022 in minimaal één kwartaal 50 procent aan omzet is misgelopen, vergeleken met de periode een jaar eerder. De ondernemer moet ook materiële schade hebben geleden. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) neemt de uitvoering op zich.

Schrijnende gevallen
In de Tweede Kamer werd een voorstel, om ook ondernemers zonder fysieke waterschade te compenseren, verworpen. "Wel is er binnen de regeling ruimte om schrijnende gevallen zonder materiële schade tegemoet te komen", schrijft Gedeputeerde Stephan Satijn in een brief aan de Provinciale Staten. Ondernemers met weinig of geen materiële schade kunnen alsnog in aanmerking komen als ze alleen in het derde kwartaal van 2021 een omzetverlies van minimaal 65 procent hebben geleden.