donderdag 25 april 2024

Gemeente voor grotere opgave: eerste halfjaar 23 statushouders huisvesten



De gemeente Meerssen staat komend jaar voor een nog grotere opgaven om statushouders te huisvesten. Dit eerste halfjaar moet er voor 23 statushouders een woning gevonden worden. Daarnaast neemt Meerssen een kleine achterstand uit vorig jaar mee.

Woning
Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Vorig jaar moest de gemeente in totaal 26 statushouders huisvesten. Voor twee statushouders is er geen woning gevonden, die achterstand nam de gemeente mee naar dit jaar.

Opgave
Voor dit jaar heeft de gemeente een nog grotere opgave. Alleen al dit eerste halfjaar moet er plek gevonden worden voor 23 statushouders. Maar hoeveel er dat in het tweede halfjaar zijn is onduidelijk. In januari is er al plek gevonden voor twee statushouders.

Ter Apel
Er zijn flinke problemen met de asielstroom in Nederland. Door de woningnood hebben de gemeentes in Nederland grote moeite met het vinden van woonruimtes voor statushouders. Daardoor halen ze de doelen vaak niet. Hierdoor blijven statushouders langer dan nodig in asielzoekerscentra en dat heeft weer consequenties voor Ter Apel waar het aanmeldcentrum is gevestigd. Door de slechte doorstroom wordt het bij Ter Apel te druk.

Wat is het verschil tussen een asielzoeker, vluchteling en statushouder?
Een asielzoeker is vreemdeling die in Nederland is gekomen om asiel aan te vragen. Dat aanvragen gebeurt in het aanmeldcentrum in Ter Apel (Groningen). Daar wordt gecontroleerd of diegene die de aanvraag doet uit een onveilig land komt en recht heeft om in Nederland te mogen wonen.
Heeft de asielzoeker de asielprocedure doorlopen en een verblijfsvergunning gekregen dan is vanaf dat moment deze persoon statushouder. De gemeenten moeten woningen regelen voor statushouders.
De gevluchte Oekraïners hebben een aparte status. Zij vallen onder de zogenoemde Europese Richtlijn Tijdelijke Bescherming. Dat wil zeggen dat ze bij aankomst meteen zijn erkent als vluchteling.