donderdag 25 april 2024

Minister wil 'schrijnende gevallen' watersnood verder helpen, nog geen nieuwe regeling



Minister Dilan Ye?ilgöz-Zegerius (VVD) van Veiligheid en Justitie wil de schrijnende gevallen van de watersnood in 2021 verder gaan helpen. Een nieuwe regeling - zoals wethouder Vanessa de Rond (KIJK!!!) dat voorstelde - lijkt niet op tafel te liggen.

Dat is de uitkomst van de commissievergadering van de Tweede Kamer. Verschillende Kamerleden deden een oproep om de gedupeerden van de watersnood verder tegemoet te komen. Veel getroffenen zijn niet blij mee met hoe de huidige regeling werkt. En dus willen Kamerleden een nieuwe tegemoetkoming.

Problemen
De schadeafhandeling verloopt alles behalve soepel, zeggen gedupeerden. De huidige regeling, de Wet tegemoetkoming schade bij rampen (Wts), is direct na de watersnood in werking getreden. Gedupeerden konden schade tot 90 procent vergoed krijgen. Maar de slachtoffers lopen tegen een aantal problemen op, zo wordt bepaalde schade niet vergoed. De Wts vergoedt wel schade aan auto’s, maar niet aan bijvoorbeeld motoren en campers. Hierdoor blijven gedupeerden met enorme restschade zitten. Daarnaast zijn veel spullen die de gedupeerden nieuw moesten kopen een stuk duurder dan de vergoeding die ze kregen voor de oude spullen.

Gelijke vergoeding
Tijdens een rondetafelgesprek in Den Haag eerder deze maand stelde wethouder de Rond voor om met een eenmalige tegemoetkoming te komen van zo'n 20.000 euro. Maar de minister ziet zoiets niet zitten. Reden: de rechtsgelijkheid. Volgens de minister is het moeilijk te bepalen of iedere gedupeerde evenveel compensatie moet krijgen. De Rond ziet dat anders: "We doen dit ook bij Groningen en de Kinderopvangtoeslagenaffaire, dus het zeker uitvoerbaar. Het is al eerder gedaan, dus waarom zou het nu niet kunnen."

Gemeente
Voor nu gaat de minister kijken of schrijnende gevallen verder tegemoetgekomen kunnen worden. De precieze definitie van schrijnend is nog niet helder, ook dat wordt verder bepaald. De gemeente zouden in dat proces een belangrijke rol spelen. "De gemeenten hebben daar echt zicht op", legt minister Ye?ilgöz uit.

Ruimhartig
Daarnaast werd er door Kamerleden vaak gerefereerd naar de uitspraak van premier Rutte dat er ruimhartig gecompenseerd zou worden. "Kom die belofte ook na", riep PvdA-Kamerlid Songül Mutluer op. De minister zei daarop dat er al ruimhartiger gecompenseerd is. De vorige keer dat de Wet tegemoetkoming schade bij rampen (Wts)werd ingezet is schade aan auto's niet vergoed. Ook lag de tegemoetkoming lager, nu ligt die op 90 procent van de geleden schade aan de inboedel.

Laatste vijf procent
Ook zei de minister dat bijna 95 procent van de gevallen is afgehandeld. "Het is ook fair om naar het totaalplaatje te kijken. Een groot gedeelte is afgehandeld", vertelde Ye?ilgöz. Kamerlid Raymond Knops (CDA) denkt dat juist bij de laatste gevallen de meeste schade is. "Er is heel veel goed gegaan. De acute hulp kwam goed op gang [...] Maar die laatste vijf procent zijn de schadegevallen waar je heel goed naar moet kijken. Ook die moeten goed afgehandeld worden", vertelt het Limburgs Kamerlid die zijn laatste commissiedebat bijwoonde omdat die een andere baan heeft.